Παρουσιάσεις

2019

Φωνή της Ελλάδας - Ελληνική Ραδιοφωνία (Αθήνα | 27 Σεπτεμβρίου 2019)

Μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη των ιδρυτών του SkyrosProject στην εκπομπή του δημοσιογράφου Θανάση Χούπη "Έλληνες Παντού" στην ΕΡΤ.

Institute of Public Health of Serbia (Σερβία | 18 – 20 Σεπτεμβρίου 2019)

Το SkyrosProject συμμετείχε στο 3ήμερο training με τίτλο "Training of the trainers’ course: Preparedness and response to public health events at airports" στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "EU Healthy Gateways Joint Action" .

Εταιρία Mondelēz International (Αθήνα | 20 Ιουνίου 2019)

Το Skyros Project προσκλήθηκε στην εταιρία Mondelēz International, όπου μέσα από την ομιλία "Περιβαλλοντική Αφύπνιση: Δικαίωμα στην Επιλογή" της Κοσμήτορος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνας Σκαναβή και της ερευνητικής της ομάδας, απαρτιζόμενη από τις Υποψήφιες Διδακτόρισσες Αριστέα Κουνάνη, Βαλεντίνα Πλάκα, Μαρία Σελεβέντη και Χρυσούλα Σάρδη, έδωσαν το στίγμα τους στην προώθηση ενεργών πολιτών στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων.

Eco-Tweet (Σκύρος |15-17 Ιουνίου 2019)

Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης νηπιαγωγών από χώρες Ευρώπης και την Τουρκία "Eco - Tweet" φιλοξενήθηκε στη Σκύρο. Το Skyros Project μέσα από την συνεργασία με το νηπιαγωγείο στο Αυλωνάρι έδειξε πως η θεωρία της υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς γίνεται πράξη στο λιμάνι της Λιναριάς. Σκυριανά άλογα, καλλιέργειες, ξυλογλυπτική, κεραμική, τοπικά προϊόντα, επαφή με το φυσικό περιβάλλον, ξενάγηση στο Λιμάνι της Λιναριάς και παρουσίαση των δράσεων του Skyros Project από την Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σκαναβή αποτέλεσαν τις δράσεις της τριήμερης παραμονής των εκπαιδευτικών στη Σκύρο.

Athens Science Festival (Τεχνόπολη, Γκάζι | 3 Απριλίου 2019 & 29 Απριλίου 2018)

Δύο συνεχόμενες χρονιές το Skyros Project συμμετείχε στο “Athens Science Festival”, όπου έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής και αποδοχής από παιδιά και γονείς. Οι ερευνητές της Ομάδας “ΣΚΥΡΟΣ” ακούραστοι πρεσβευτές του νησιού, παρουσίασαν περιβαλλοντικές δράσεις εμπνευσμένες από τη Σκύρο και το φυσικό της περιβάλλον, σε παιδιά 6 έως 12 ετών από σχολεία της Αθήνας. Οι μικροί παρευρισκόμενοι, ενθουσιασμένοι, ανανέωσαν το ραντεβού μαζί τους για τη Σκύρο! Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία –SciCo», το British Council, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Υλοποιείται σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

2018

Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων (Αθήνα | 12 Δεκεμβρίου 2018)

Σε τακτική συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάστηκε το Skyros Project, μετά από τιμητική πρόσκληση της Προέδρου της, Κατερίνας Ιγγλέζη. Το πρόγραμμα παρουσίασαν η Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης, Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πρώην Καθηγήτρια του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου), Κωνσταντίνα Σκαναβή και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, Κυριάκος Αντωνόπουλος. Μαζί τους παρευρέθηκαν 20 μέλη, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές/ριες, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές/ριες της ομάδας. Στη συνεδρίαση παρέστησαν επίσης υπουργοί και βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου οι οποίοι εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη στήριξη του Προγράμματος.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Βρυξέλλες | 12-15 Δεκεμβρίου 2018)

Στις Βρυξέλλες μετέβη η ομάδα του Skyros Project προκειμένου να συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Sustainable Mobility asDriver for Economic Growth in European islands». Ευρωπαϊκά ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και ομάδες κλήθηκαν να υποστηρίξουν το βιώσιμο τουρισμό για τα μικρά νησιά, σε μια διοργάνωση που φιλοξενήθηκε σε κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ομάδα συναντήθηκε στο «αρχηγείο» των Λιμανιών (European Port House) με τον επικεφαλής–συντονιστή των Ευρωπαϊκών ECO PORTS, Σωτήρη Ράπτη και στο αρμόδιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεταφορές και το περιβάλλον, με τον επικεφαλής του Aviation & Shipping, Bill Hemmings και το συντονιστή ναυτιλίας, Dr. Faig Abbasov. Τέλος, οι επικεφαλής του Skyros Project είχαν επαφές και στο Ευρωκοινοβούλιο με συναντήσεις και συζητήσεις που είχαν επίκεντρο τo Πρόγραμμα αλλά και τη Σκύρο.

Αστέρια Μυτιλήνης (Μυτιλήνη | 3 Ιουνίου 2018)

Μια συνεργασία του Skyros Project με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού της Μυτιλήνης, τα λεγόμενα Αστέρια Μυτιλήνης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Σώματος για την ημέρα του περιβάλλοντος. Σκοπός ήταν μέσα από ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, γεμάτο γρίφους, παιδιά σχολικής ηλικίας, που ανήκουν στο Σώμα, να λάβουν τα απαραίτητα ερεθίσματα για την ανάγκη της προστασίας της φύσης. Τα παιδιά ολοκλήρωσαν με επιτυχία την Ακαδημία Πλάτανος που είχε ως στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στα Αστέρια, καθώς επίσης και την εξωστρέφεια της ομάδας μέσα από τη συνεργασία με εξωτερικούς φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον.

Spoudase Festival (Τεχνόπολη | 19-20 Μαΐου 2018)

Στο “Spoudase Festival” στην Τεχνόπολη προσκλήθηκε το Skyros Project, με σκοπό τη δυναμική υποστήριξη της παρουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στόχος ήταν η προώθηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου καθώς επίσης και των θερινών του σχολείων. Παράλληλα, ήταν μια ευκαιρία για την προώθηση των δράσεων του Προγράμματος και της Θερινής Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών.

Ecomobility, Εκστρατεία «Οι μαθητές ερευνούν - Οι πόλεις ενημερώνονται – Η κοινωνία ευαισθητοποιείται» (Υπουργείο Μεταφορών | 21 Απριλίου 2018)

Το Skyros Project, ως επίσημος συνεργαζόμενος φορέας του “Ecomobility”, στηρίζει δράσεις που αφορούν στην οικολογική και ελεύθερη μετακίνηση στις πόλεις. Αξίζει να σημειωθεί πως το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου έχοντας καθιερώσει από χρόνια τα ηλεκτρικά οχήματα για τις μετακινήσεις στο Λιμάνι δίνει το παράδειγμα για την εξάπλωση του οικολογικού τρόπου των μετακινήσεων. Το Ecomobility βράβευσε μαθητικές ομάδες που συμμετείχαν στην Πανελλαδική καμπάνια του Θεσμού υπό την αιγίδα των Υπουργείων Μεταφορών-Υποδομών, Ναυτιλίας & Ν.Π, Παιδείας, Περιβάλλοντος- Ενέργειας και Εσωτερικών. Η τελετή διοργανώθηκε από το Ecocity και παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του κ. Κωστή Ζαφειρόπουλο στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών.

2017

New York University Wallerstein Collaborative for Urban Environmental Education Center (Νέα Υόρκη)

Μια ομάδα 18 προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλη του Skyros Project, προσκλήθηκε από τo New York University Wallerstein Collaborative for Urban Environmental Education Center (Νέα Υόρκη). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παρουσιάστηκαν το νησί της Σκύρου, ο Λιμένας του, το πρόγραμμα, καθώς επίσης και οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά τη διάρκειά του, υπό τους τίτλους “Horse therapy as an educational means of environmental awareness in autism”, “A Summer Kid’s Camp promoting environmental awareness in a green port” και “SKYROS PROJECT”.

Stevens Institute of Technology (Hoboken, New Jersey)

Η ίδια ομάδα των 18 προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλη του Skyros Project, προσκλήθηκε και από τo Stevens Institute of Technology (Hoboken, New Jersey) για να παρουσιάσει το έργο της. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες έρευνες: “An innovative case study of a smart port and eco-village: A ‘Smart Living’ for environmental refugees”, “Environmental Education Through Digital Storytelling in Primary and Middle School in Greece”, “Migration Flow Shaping Environmental Awareness: the Greek islands’ experience” και “SKYROS PROJECT”.

Holy Cross Whitestone Greek Afternoon School PTA (Νέα Υόρκη)

Η Ομάδα “Σκύρος” πραγματοποίησε επίσκεψη στο Holy Cross Whitestone Greek Afternoon School PTA (Νέα Υόρκη), ένα υποστηρικτικό σχολείο για τον απόδημο ελληνισμό. Η υποδοχή ήταν αντίστοιχα θερμή και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε με σκοπό να τα “μεταφέρει” στο λιμάνι της Λιναριάς για να γνωρίσουν τα «δώρα» της θάλασσας στον άνθρωπο. Για άλλη μια φορά παρουσιάστηκε το διαδραστικό περιβαλλοντικό παιχνίδι “Skyros Seafood Restaurant” βασισμένο στην ορθή διατροφική επιλογή από τον Σκυριανό ενάλιο πλούτο. Οι μαθητές, αλλά και οι γονείς των μαθητών της Ελληνικής Κοινότητας, επιφύλαξαν εγκάρδια και θερμή υποδοχή για την ομάδα του Skyros Project με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ιδιαίτερα συγκινητικού αλλά ταυτόχρονα πανηγυρικού κλίματος.

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί (Θέατρο Badminton | 19 Ιουνίου 2017)

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει επίσημα το "ΣΚΥΡΟΣ 2017" και η παιδική κατασκήνωση στο λιμάνι της Σκύρου, το Athens Day Summer Camp πρότεινε στην Ομάδα «ΣΚΥΡΟΣ» να συμμετέχει σε περιβαλλοντικές δράσεις στις εγκαταστάσεις του στο Γουδί. Τον Ιουνίο 2017 στο πάρκο Γουδί έγινε η πρώτη παρουσίαση του πρότζεκτ. Όλο το καλοκαίρι έτρεξε πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε θέματα θαλάσσιων οικοσυστημάτων και διαχείρισης των απορριμμάτων, βασιζόμενο στη δυναμική και την έμπνευση της Πράσινης Ομάδας του Skyros Project. Το κάλεσμα από τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης εδραίωσαν την δράση "Το ΣΚΥΡΟΣ Ταξιδεύει", σε μια προσπάθεια για προώθηση υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, έχοντας όραμα να ταξιδέψει σε κάθε σημείο της Ελλάδας, δημιουργώντας καλά πληροφορημένους, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους, ενεργούς πολίτες έτοιμους να διεκδικήσουν το περιβάλλον που τους αξίζει.

Κέντρο Ενημέρωσης Γράμμου (Νεστόριο Καστοριάς | 26-30 Ιουνίου 2017)

Η Ομάδα «ΣΚΥΡΟΣ» προσκαλέστηκε από το Δήμαρχο Νεστορίου κο Πασχάλη Γκέτσιο, για να εκπαιδεύσει τα παιδιά του Νεστορίου και της Καστοριάς. Για 5 ημέρες υλοποιήθηκε πρόγραμμα περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 χρόνων, που περιλάμβανε διαλέξεις, παιχνίδια, κατασκευές και προσομοιώσεις, ώστε να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα όπως τα οικοσυστήματα, η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής τους, τα δάση και οι δασικές πυρκαγιές, ο κύκλος του νερού, ο ποταμός Αλιάκμονας και η λίμνη της Καστοριάς, η ρύπανση του αέρα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η κλιματική αλλαγή και η ανακύκλωση. Πάνω από όλα όμως ήταν μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής τους και να κατανοήσουν πως μπορούν, ως άτομα, να συμβάλλουν στην επίλυσή τους. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Skyros Project ταξίδεψε εκτός Σκύρου.

A. FANTIS Parochial School (Νέα Υόρκη)

Παιδιά με καταγωγή από τη Σκύρο που ζουν στη Νέα Υόρκη, τα οποία το καλοκαίρι συμμετείχαν στην Ημερήσια Περιβαλλοντική Κατασκήνωση του Λιμένα, προσκάλεσαν το Skyros Project στο σχολείο τους για περιβαλλοντικές δράσεις. Έτσι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο A. FANTIS Parochial School της Νέας Υόρκης, ένα αμερικάνικο σχολείο στο οποίο τα παιδιά διδάσκονται ελληνικά και είναι υπό την ευθύνη της αρχιεπισκοπής. Μέσα από αυτή την επίσκεψη τα μέλη του πρότζεκτ είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν με τον απόδημο ελληνισμό. Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σαν σκοπό είχε να «μεταφέρει» τα παιδιά στο λιμάνι της Λιναριάς και να γνωρίσουν τα «δώρα» της θάλασσας στον άνθρωπο. Παρουσιάστηκε το διαδραστικό περιβαλλοντικό παιχνίδι “Skyros Seafood Restaurant” βασισμένο στην ορθή διατροφική επιλογή από το Σκυριανό ενάλιο πλούτο. Οι μαθητές, Έλληνες και Αμερικάνοι, αλλά και οι γονείς των μαθητών της Ελληνικής Κοινότητας, επιφύλαξαν εγκάρδια και θερμή υποδοχή για την ομάδα του Skyros Project, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ιδιαίτερα συγκινητικού, αλλά ταυτόχρονα πανηγυρικού κλίματος. Πρόκειται για ένα αμερικανο-ελληνικό σχολείο για το οποίο είναι υπεύθυνη η αρχιεπισκοπή.
TOP